Aankoop Hanse 311
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 4 min.
- nov 22, 2024
- General
- Te water lating
- feb 10, 2007
Van oriëntatie tot koop tot te waterlating van een Hanse 311 in Workum.
Aankoop Hanse 311
De oriëntatie
Eind januari 2006 naar Willemstad gereden voor een kennismaking met het stadje en een bezoek aan botenmakelaar (Hetterschijt: 17jun17, inmiddels failliet). Nog steeds op zoek naar een andere boot en nog niet iets gevonden wat het voor mij zou zijn. Na bij de makelaar een verzameling sleutels te hebben mee gekregen (over vertrouwen gesproken...) richting steiger, en daar nog voordat we op de steiger waren zei ik: "dat is nou een mooi bootje". Verwijzend naar een Hanse 315. Op dat moment was de boot nog op slot en zijn we eerst andere bootjes gaan kijken. Eigenlijk kwamen we snel tot de conclusie dat ik van geen van alle een echt warm gevoel kreeg. De reden om naar Hetterschijt te rijden, was een Sigma 33 OOD. Hoewel het op de botenbank een mooie boot leek, viel dat in de werkelijkheid tegen; m.n. de afwerking van binnen.
Teruglopend was de Hanse 'geopend' en na van de aldaar aanwezige toestemming te hebben gekregen om erop te komen, ik werd nog tegengehouden, toch doorgezet en toen we erop liepen was al duidelijk: "dit is mooi en ver boven budget". Met diverse folders naar het centrum van Willemstad getogen, daar een beetje rondgezworven en beland bij een plaatselijke uitbater. De gedachten over deze Hanse lieten me niet los en eenmaal thuis opzoek gegaan naar een 2e-hands. In Nederland bleken er op dat moment 3 te koop te liggen waarvan een via een Duitse makelaar en de overige werden via de importeur aangeboden.
De boot in NL lag in Workum. Het weekend erna afgereisd naar Workum en op de gok een haventerrein opgereden. Hier de havenmeester gesproken die vertelde dat er inderdaad een Hanse te koop ligt. Hoewel we de sleutels niet meekregen, kregen we wel het telefoonnummer van de eigenaar...
In de week erna met de Duitse makelaar contact gezocht, aanvullende informatie ontvangen en het werd mij steeds duidelijker dat deze Hanse 311 mijn nieuwe boot kon gaan worden.
De koop
Op vrijdag 10 februari afgereisd naar Workum om daar de verkoper en de scheepsexpert, Jan Rotgans, om 16.00uur te ontmoeten. Na een aantal dagen van regen was het gelukkig droog. Warm gekleed is Jan Rotgans aan het werk gegaan om de boot aan een keuring te onderwerpen: er werd gemeten, met de hamer geklopt, gevraagd, gelachen, gekeken en na 3 uur was het plaatje compleet en kon de warmte worden opgezocht in het restaurant van jachthaven . Op een paar kleine punten na waren er eigenlijk nauwelijks problemen, en als er al iets was, dan was het simpel op te lossen.
Eerst een kop soep om warm te worden. Ondertussen werd het concept keuringsrapport opgemaakt en besproken wat eventueel voor rekening van de verkoper zou zijn en wat voor de koper en wat gedeelde kosten werden. Na een korte beraadslaging met Jan over het plaatje zoals het er nu lag, volgde daar een nog spannender moment, nl. een bod uitbrengen.
Waterklaar maken
Nu de koop rond was en het buiten guur, was het toch wel de bedoeling nog een aantal dingen te doen voordat de boot het water in kon, zoals:
- romp poetsen
- anti fouling smeren
- rvs strip op de neus schroeven
- windrichting en -snelheidsmeter op de mast maken
- dekdoorvoer veranderen
- toilet vervangen (hoefde ik gelukkig niet te doen...)
- manchet van de saildrive vervangen (werd gedaan)
- gasinstallatie afpersen en slangen vervangen
- van binnen schoonmaken
De boot binnen plaatsen was geen optie; geen ruimte.
De anti fouling is gesmeerd (Dove White van ). De boot zal voornamelijk op het zoute water zijn, daarom is gekozen voor een anti fouling die de boot beter tegen aangroei beschermd.
Dat het niet onbelangrijk is kogelkranen in de winter open te laten of van anti-vries te voorzien, werd duidelijk toe ze eenmaal in het water lag. De binnenkant had ik al een keer droog gemaakt en nu ze een poosje in he twater lag, stond er weer een laag water onder de vlonders. Tijdens de keuring was ons ook al opgevallen dat er water in de boot stond, nl. toen de expert de vochtmeter op buitenkant hield, zag hij dat er op sommige plaatsen een hogere vochtpercentage werd gemeten dan elders. Het lek was snel gevonden: ik zag dat er een klein straaltje water uit de kogelkraan van de afvoer van het toilet kwam. De kraan dicht doen was in ieder geval een tijdelijke oplossing. Boot naar de hijskraan gevaren om later die week iets gelicht te worden voor het vervangen van de kogelkraan.
Meer foto's in het album
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties