Gecorrodeerd lummelbeslag
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 3 min.
- dec 21, 2024
- Onderhoud
- mrt 17, 2017
RVS en aluminium op zout water, een slechte combinatie; het levert in ieder geval veel corrosie op.
Gecorrodeerd lummelbeslag
Op de mast zit het zogeheten lummelbeslag dat tezamen met de lummel, ik heb de namen niet verzonnen, er voor zorgt dat de giek aan de mast vastzit en kan bewegen al naar gelang de stand van het grootzeil. Bij het winterklaar maken bleek dat de bout die het geheel bij elkaar houdt, niet los te krijgen was.
De reden om toch te proberen om de bout los te krijgen was omdat er speling op de lummel zit. Misschien nu nog niet erg, maar de speling zal met de jaren alleen maar meer wordt. Tijd om dit op te lossen door de bout met een moordenaar (pijpsleutel) en brander te lijf te gaan.
Na het aluminium verhit te hebben de pijpsleutel op de bout en een grote steeksleutel op de moer en een beetje wrikken. De aanvankelijk minieme beweging kon ik door wrikken de bout steeds verder bewegen. Hiermee was de bout wel te draaien alleen er nog niet uit te halen. Enkele forse klappen om de bout te laten schrikken, hielpen. Het hielp, ondanks het blokje hout, ook het schroefdraad min of meer om zeep. een snij-ijzer M10 zit niet in mijn gereedschapskist en het is maar de vraag of het begin van de draad opnieuw te snijden. De bramen eraf vijlen hielp evenmin. Een heel dunne doorslijpschijf op de haakse slijper hielp wel om de schroefdraad weer toegankelijk te maken.
Eenmaal de lummel los bleek een gat ovaal en een gat nog redelijk rond. Het gat groter maken betekent ook een grotere bout, maar ook de gaten op het lummelbeslag, dus het deel op de mast, uitboren. Een handboormachine werkt hier niet voor en het hele beslag eraf halen is ook zo wat.
De oplossing zat erin om bussen in de lummel te maken, alleen een ovaal gat opboren met een kolomboormachine zal niet lukken omdat de boor naar het midden getrokken wordt en de gaten niet tegenover elkaar zitten. Gelukkig werd ik in contact gebracht met een machinebankwerker die een machine heeft staan waarmee het wel mogelijk is om zonder speling de gaten op te boren.
Als het gat is opgeboord, wat voor een bus zet ik er dan in? RVS kan nog steeds een corroderende werking aangaan met het aluminium, ook al spuit ik er een soort isolatiemiddel tussen. Nylon heeft als nadeel dat het bij nat worden tot 20% kan uitzetten. Dit vragen om problemen. Het blijkt dat er wel glijlagers zijn die voor deze situatie prima geschikt lijken: . Voor het oplossen van de marginale speling de glijlagers met Loctite 603 vastgezet.
De bout gaat soepel de lummel in draait met nauwelijks speling. Tijd om alles weer terug te plaatsen. De RVS-ring waar de lummel op rust vervang ik door een ring van hetzelfde materiaal als de Iglidur glijlagers. Om de RVS-bout zoveel als mogelijk te isoleren van het aluminium gebruik ik Molykote anti corrosion spray. Nu het weer demontabel is, maakt dat het ook makkelijker om af en toe de moer los te draaien en te controleren of alles nog beweegt. Iets dat volgens mij de afgelopen 14jaar niet is gedaan... Het zeilseizoen zal laten zien de gekozen oplossing ook een lange termijn oplossing biedt. Voor nu ben ik er blij mee.
Meer foto's in het album
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties