Ongewenst water
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 3 min.
- nov 15, 2024
- nov 30, 2015
- Motor
- Onderhoud
- nov 30, 2015
Dat water soms niet daar vandaan komt waar je het ziet.....
Ongewenst water
Dit seizoen nog maar weinig gevaren. De oorzaak is wisselend, maar de rode draad was wel het water dat ik ieder keer in de bilge vond. Lange tijd gedacht dat het log de oorzaak was. Telkens voor het varen moest deze eruit om het leven dat zich rond het wieltje had genesteld, te verwijderen. De omliggende antifouling maakte geen indruk. De o-ringen, ondertussen net zo oud als de boot vervangen, maar dat gaf niet het gewenste resultaat. Telkens na het varen stond er weer een paar centimeter water.
Tijdens Concert @ Sea leende een vriend een goede pomp waarmee ik de nodige liters kon oppompen. Het water had zich ook in de binten verzameld en bij het droogmaken de afvoergaten met houtproppen dichtgezet om zo de ruimte te isoleren. Na het drogen een kop koffie gepakt en net zolang naar de stalen plaat, die onderdeel van kielophanging vormt, zitten kijken tot ik het water onder die plaat vandaan zag komen. Kiellekkage was de conclusie. Maar hoe dan? Grondberoering van vorig jaar?
Hier en daar informatie ingewonnen en de eerste idee was om de moeren van de kiel opnieuw na te trekken alleen doe je dat niet met een dopsleutel van een bovengemiddelde doppenset. Hier voor opzoek naar het zwaardere werk en gevonden. Gelijkertijd ook op zoek naar een kit die ik kan verwerken in een natte omgeving, want stel dat ik die moeren kan aantrekken, dan kan ik ze ook losdraaien, die plaat kitten om het daarmee droog te krijgen tot de winter om dan de definitieve reparatie te doen.
Toch nog maar eens een belrondje gedaan en van verschillende kanten kwam het advies de verzekering in te schakelen en de kiel er onderuit te halen. "Ken je grenzen", wordt gezegd, nou die was van mij was ondertussen wel bereikt. De verzekering ingeschakeld en zij een expert die bepaalde dat de boot eruit moest voor inspectie. Gelukkig kon dit aan de overkant bij Van Swaay in Bruinisse en dan begint het zoeken. De grondberoering van vorig jaar heeft geen zichtbare schade achtergelaten. Wat is er dan?
De hele vloer van de kajuit moet vrij worden gemaakt en de vlonders gaan eruit. Alles wordt drooggemaakt en de boot blijft een aantal dagen op de kant. Mooi de gelegenheid SB-zijde van de romp te poetsen. Als ze na enkele dagen terug het water ingaat blijft ze zekerheidshalve nog wel min of meer in de sintels hangen. Geen water binnen! Nogmaals alles rond de kiel nagelopen of niets over het hoofd is gezien. De nauwgezet van de werf valt zeer te prijzen.
Tijd om te gaan varen, want dat was ook het moment dat ik het waterniveau zag toenemen. Al vrij snel was er water in de bilge. De zoektocht verlegde zich naar de motor. Aanvankelijk leek alles in orde tot ze bij de demper aankwamen. Het water kwam er in straaltjes uitzetten en dat stopte op moment dat de motor werd gestopt. Lek gevonden en de reparatie kon worden ingezet. Eenmaal vervangen nogmaals controleren of alles droog bleef. En dat was het geval. Opgelucht dat het lek boven water was.
De zondag, na de storm van zaterdag, gebruikt om de andere zijde te poetsen en de anode op de schroef te laten vervangen evenals het laten nakijken van het manchet. Schroef is gepolijst, extra anode geplaatst en het manchet geïnspecteerd. Alles in orde en klaar om volgende week te water te gaan.
"Water hoort buiten de boot en niet erin", een niet onbekende term binnen de watersport en waar menig watersporter zich al het hoofd over heeft gebroken waar het water nu weer vandaan komt. Liggend op het zoute water maakt het al iets eenvoudiger te bepalen of het van buiten of binnen komt. De afgelopen maanden heb ik desondanks ervaren dat het verre van eenvoudig is te ontdekken waar water vandaan komt.
De watermelder die al enige tijd op de kluslijst staat te monteren (Conrad watermelder, type 75021 en art.nr.265-011-03) inmiddels gemonteerd. Bij de test laat deze een oorverdovend geluid horen. Je kunt deze koppelen zodat een extern aparaat kan worden aangestuurd, bijv. om een sms te krijgen. Verder is het een kroonsteentje waar twee draadjes inzetten waarbij er bij geleiding door een vloeistof, een alarm wordt gegeven. Daarmee zou het mogelijk zijn een draad er parallel aan te sluiten en die op een andere plaats in de boot te leggen. Idee later uitwerken.
Naschrift. Het bovenstaande is mijn verhaal en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties