Heerlijk zeilweekend
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 4 min.
- nov 15, 2024
- Zeilen
- Logboek
- okt 15, 2017
Beetje poetsen, wat klussen, en twee heerlijk zonnige zeildagen. Zo mag het nazomeren nog wel even duren!
Heerlijk zeilweekend
Zomerse temperaturen voorspeld voor dit weekend. Tamelijk uitzonderlijk voor oktober. Vrijdag een prettige temperatuur en licht bewolkt, mooie dag om het laatste poetswerk aan het dek te doen. Afgelopen weken het grove werk gedaan en nu alleen nog de de dichte voetrail en de polyester delen die dwars op het gangboord staan. Deels kan ik dit nog machinaal doen en de rest met ellenbogenstoom. Het resultaat van al deze inspanningen en gebruik van 3M fast cut polish en Waxguard is meer dan de moeite waard. Blij dat ik besloten heb geen Riwax meer te gebruiken. Veel minder gekledder dan ik met Riwax had en de glans is dieper. Zelfs de buren valt de glans op.
Ik was ook benieuwd of na de buien van de afgelopen paar weken het water dat via de binnenzijde van de mast in de bilge kwam, minder is geworden. Bij de mast had ik talkpoeder gestrooid en daardoor werd me duidelijk dat er wel water via de onderzijde van de mast was weggestroomd. Het bakje dat ik in de bilge had gefrommeld bevatte ook een bodempje water, maar er lag significant minder water dan voordat ik rubber op de mastplaat had laten lopen. ik werd er nog wel op geattendeerd dat het water ook mogelijk via het beslag naar binnen kan komen omdat de kit tussen beslag en mast niet genoeg zou zijn.
Na een goede nacht slaap moet ik me nog haasten als Eelco een app stuurt met een eta. Er staat een fijn zuidwestelijk zeilwindje. Eerst koffie met appeltaart. Heerlijk! Buitenschoten aanslaan en losgooien. Bijkletsen doen we wel al varend. De windrichting is zodanig dat we de geul door kunnen en noordelijk om Veermansplaat heen. Ondertussen spelen met de trim van de buitenschoot. Het lukt de genua beter te trimmen en daarmee ook de boot vrij te laten in snelheid die ze ontwikkeld. Opvallend hoe stil het op zo'n mooie dag is. Laten daarom twee zeehonden hun koppie zien? Denk dat menig zeiler de boot graag een weekje later de kant op zou hebben.
Via de Archipel, Westelijk langs Stampersplaat en zonder te kruisen via de hoofdgeul naar het rustige deel van de Grevelingen richting de spuisluis, de sluis die bedoeld is om de waterkwaliteit in de Grevelingen te verbeteren , maar ook de sluis die gebruikt gaat worden als testcentrum voor getijde-energie. De bruinvis die Eelco ziet heeft het net als wij ook naar zijn zin. Hoewel de kaart aangeeft dat er voldoende diepte is, schuren we een paar keer zachtjes over het zand/slib. Onderzijde kiel ook weer schoon.
Nog een nazit in de kuip en kunnen terugkijken op een mooie zeildag waarbij, volgens Eelco, het gemiddelde op 7knts heeft gelegen. Prettige snelheid, dat wel. Einde middag terug naar het Haagse voor een opera-avond: Die Zauberflöte van Mozart.
Zondag, de warmste dag van dit weekend met temperaturen tot 24gr, op de automatische piloot weer naar Herkingen na een prachtige voorstelling met een indrukwekkend decor. Koffie zetten en nog een restje appelgebak, het toetje van het ontbijt.
In de geul het Raymarine log kalibreren om zodoende de STW (Speed Through Water) en de SOG (Speed over Ground). Ik ben betrokken bij het testen van een performancemeter die is gebouwd o.b.v. Raspberry PI en daar is die kalibratie voor nodig. Het lastige van het kalibreren van de "normale" loggevers is dat het geen lineair verloop is, dus je bent er niet met een correctiefactor, maar er zijn meerdere correctiefactoren nodig verdeeld over het snelheidsbereik van de boot. Oplossing hiervoor is een ultrasone loggever...
Een mooie koers richting Stampersplaat om met de buitenschoten te experimenteren. De lijnenboel die in de kuip wordt gecreëerd, ik heb nog geen schoot op maat gemaakt, maar gebuik de spi-schoten, is soms net een kluwen wol. Zeker omdat we eigenlijk een lier op de kuiprand tekort komen en dus de schoot op de daklier terecht komt zolang de "normale" genuaschoot nog op de lier. van de kuiprand zit. Een lijn, strak gespannen, door de kuip verhoogt niet het ruimtecomfort, hoor ik. Maar we zeilen wel lekker en de performancemeter laat zien dat we een snelheid maken die dicht bij de polarsnelheid zit.
Onder Stampersplaat zetten we de achtervolging in op een Dehler 38, nu helpt de performancemeter om te zien of we de boot nog iets beter moeten trimmen of dat we tegen de grens aanzitten. We genieten hoe lekker de boot loopt en het geeft een fijne afleiding van de hectiek waar we op dit moment in zitten. Langzaam kruipen we naar de Belgische Dehler en tegen de tijd dat laatste boei van de ondiepte passeren, zijn we er voorbij en zetten koers naar de Archipel.
Met de aantrekkende wind steken we voor de Archipel het eerste rif. Een goede beslissing blijkt als we hoog aan de wind terugvaren. Verschillende boten onder vol tuig lopen uit het roer en (te) schuin gaan wordt me, begrijpelijk, niet echt in dank afgenomen.
Terug in Herkingen nestelen we ons tegen de mast met een glas en een knabbel om samen nog even een laatste stukje zon mee te nemen. Dit zijn wel de dagen waar je het voor doet!
Gevaren mijlen
Logboek begin | 173,72 Nm |
---|---|
Logboek eind | 224 Nm |
Afgelegde afstand | 51 Nm |
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties