Eerste ervaring Featherstream propellor
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 3 min.
- nov 15, 2024
- Te water lating
- Motor
- Logboek
- apr 15, 2017
De tweeblads Flex-o-Fold is vervangen voor een vaanstandschroef en het luchtfilter is vervangen, een eerste ervaring.
Eerste ervaring Featherstream propellor
Het is altijd weer een dag stevig doorwerken om de boot te water te krijgen en op te tuigen. Maar zaterdag einde dag lag ze erin, was de logistiek geregeld en hoefde ik alleen nog maar naar Willemstad te varen. Was niet helemaal de afspraak, om alleen te varen, gezien mijn fysieke situatie. Het rustig aan doen en geen krachtsinspanningen leveren, mocht ik het van de bemanning alleen doen. Al was het maar dat het scheelde in de logistieke operatie om de auto weer op de juiste plaats te krijgen.
Na een jaar varen met een boot, krijg je wel enig gevoel hoe de boot op de motor vaart, maar nu zit er een nieuwe schroef onder. Gaan dan de op basis van ervaring gecreëerde verwachtingen ook uitkomen? Veel ruimte om te manoeuvreren had ik niet en het idee om achteruit te varen in de achterspring was leuk bedacht, maar vroeg toch meer motorinzet om door de wind te komen die de boot tegen de naastgelegen boot drukte. En dan in mijn achterhoofd een stemmetje dat zei: "nu niet aan lijnen gaan trekken!". Dan maar meer vermogen erop en uiteindelijk kwam ze voldoende los om de wind de rest te laten.
Meteen bij het starten was me al een geluid opgevallen dat ik niet herkende toen een half jaar geleden de motor voor het laatst draaide. Het bleek de afzuiging te zijn die de herrie produceerde. Als die in het verleden al had gedraaid, dan was het me nooit zo opgevallen. Bij het motoronderhoud had ik wel de slang losgemaakt die aan de afzuigmotor zit en misschien was daardoor de ventilator losgekomen zodat deze weer kon draaien. Helemaal duidelijk was het me niet en vooral omdat je bij een benzinemotor wel de afzuiging laat draaien voor het starten, maar dat voor een diesel niet gebruikelijk is. Daarbij, afzuiging doet ook iets met de beschikbare lucht die door de motor wordt aangezogen voor het eigen verbrandingsproces. Vraagstuk voor latere zorg, nu eerst naar Willemstad.
Volvo's beroe(r/m)de schuimrubber filter heb ik dit jaar vervangen door een K&N-filter (type RC-9560E). Normaal is dit een zogeheten carterfilter omdat er ook nog twee separate gaatjes naast de grote opening zitten. Aangezien dit filter na lang zoeken het een van de weinige filters is die past, niet alleen qua diameter, maar ook binnen de beschikbare ruimte, heb ik de twee gaatjes met boutjes, moertjes en sluitringen dichtgemaakt. Beetje loctite op de moeren voorkomt los trillen. Het olie-gedrenkte filter geeft een betere luchtfiltering, maar zorgt ook voor een betere geluidsdemping. Maar ja, ondertussen staat die afzuiger te loeien en is geluidsverschil lastig tot niet waarneembaar.
De nieuwe Raymarine meters zijn nog niet gekalibreerd enzo, dus verder dan: "er staat een straf windje tegen" komt de meting niet. Een korte golfslag helpt ook niet om gang te maken. Krijg wel het idee dat ik de motor meer toeren moet laten draaien om een SOG van meer dan 4,5knts te laten halen. De pitch van de bladen van de vaanstandschroef is af fabriek ingesteld en kan desgewenst worden gewijzigd. Het voelt wat onwennig de eerste mijlen, alsof de motor harder moet werken om tegen wind en golven in te komen. Tijd om binnen te luisteren is er niet; de stuurautomaat gedraagt zich als een ongeleid projectiel omdat ook deze nog moet worden gekalibreerd. Gezien de drukke vaart is vastzetten van het stuurwiel en naar binnen gaan geen optie.
Willemstad binnen varend reageert de boot direct op vermindering van het toerental en laat zich goed sturen. Bij de gereserveerde plaats aan de langssteiger staat het ontvangstcomité al klaar. Via de handheld marifoon krijg ik van AvN aanwijzingen wanneer in te draaien. Het idee om achteruit in te varen terwijl ik de reactie van de schroef niet ken, spreekt me niet aan en vooruit erin staat er voldoende daadkracht om de boot op te vangen. Het achteruitslaan is heel direct en legt de boot met gemak stil. Van schroefwieleffecten is thans nog weinig te merken.
Vooralsnog is mijn indruk dat er meer motorvermogen nodig is om de SOG richting de 5knts te krijgen, is het stilleggen van de boot effectiever en is er weinig tot geen wieleffect. Dit laatste wordt ook in testen aangehaald, hetgeen betekent dat ik het wieleffect niet meer zomaar kan inzetten om bepaalde aanlegmanoeuvres uit te voeren. Toch was ik wel verrast door de prompte reactie bij het vooruit indraaien en de boot stilleggen. Wordt vervolgd.
Meer foto's in het album
Gevaren mijlen
Logboek begin 0 Nm Logboek eind 4 Nm Afgelegde afstand 4 Nm
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties