Over afbrekende randen
Pagina uit het logboek van Uisge Beatha
- 3 min.
- dec 21, 2024
- aug 7, 2015
- Binnenboord
- Onderhoud
- jan 2, 2014
Als iets geen steun heeft en je staat erop, dan breekt het. Ook bij mij aan boord.
Over afbrekende randen
De boot kocht ik destijds met een teakdek. Erg fraai, maar ook onderhoudsgevoelig als je het netjes wilt houden. Het teak in de kuip, daar zijn door de jaren heen de randen van afgebroken. De reden is heel simpel: tijdens het lijmen van het teak zijn de overstekende randen niet gekit en worden daardoor niet ondersteund met als gevolg dat deze randen afbreken.
Ik heb de afgebroken stukken steeds met stukjes kurk ondersteund en met watervastelijm verlijmd. Deze reparaties blijf je zien omdat de lijm zich in de verlijmde randen wringt, zeker na een regenbui omdat diezelfde watervastelijm geen water opneemt. Als tijdelijke oplossing heeft het voor mij voldaan, maar het spookte wel door mijn hoofd om dit een keer op te lossen.
Nu heb ik meermalen een vloer gelegd, het leggen van teak met allerlei bochten was wel een klus waar ik tegenop zag. Dit dilemma aan LdP voorgelegd en dit resulteerde in de opdracht dat ik de kapotte stukken teak eruit moest gaan snijden/steken en ze zoveel als mogelijk bij elkaar te houden. Dus ik ben met de Fein multitool aan de slag gegaan om de stukken los te snijden.
Enkele zaterdagen verder had ik een bonte verzameling van stukken teak, al dan niet aan elkaar geplakt, los gesneden. Pakketje maken en opsturen naar de "timmerman". Ik had het gezicht wel willen zien op het moment dat de postbode aanbelde en het pak werd geopend. De reactie in zijn mail was in ieder geval veelzeggend.
Ik blijf het knap vinden dat o.b.v. de opgestuurde restanten LdP uiteindelijk aan boord stapt met een stapel teakdelen die al in belangrijke mate passend zijn. Een bandschuurmachine doet de rest om het passend te maken.
Voor het lijmen maken we gebruik van Bison Polymeerkit, zwart. Een speciale Sikaflex is bij de watersportjuwelier ook verkrijgbaar, maar is duurder en de ervaringen met Bison zijn, van nabij, uitstekend. Nu nog even 200kg loodbroodjes aan boord tillen via de ladder om zo het teak goed in de kit te drukken. Daarnaast worden er praktische oplossingen bedacht om de latten maar goed aangedrukt te houden. De afstand tussen de afzonderlijke latten wordt met parkers gedaan die later er weer tussenuit gaan.
Sommigen willen waarschijnlijk een strenge winter met sneeuw en ijs. Zeker leuk, echter met de klussen die op het lijstje staan is deze zachte winter zeer welkom. Door dit weer kan je kitten en het droogt nog ook. Een week later beginnen met het afsteken van de overtollige kit. Een scherpe beitel, die vlak als mogelijk op het werk houden en rustig steken. De randen op het polyester gaan makkelijker omdat we daar de randen hebben afgeplakt is het een kwestie van met een zeer scherp mes langs het hout de kit lossnijden en het plakband weghalen.
De SB- en BB-banken aan de achterzijde hebben ook laten die vervangen mogen worden. Hier valt meteen op dat er al de nodige dikte is weggesleten in de voorbije jaren. Natuurlijk zitten de bouten zo vast dat ze of afbreken of het schroefgat kapot wordt gedraaid. Uitboren van RVS is schier onmogelijk als je geen boorstandaard hebt, dus zit er niks anders op dan het gat uitboren rond het schroefdraad. Het ontstane gat dichten we later wel. Ik ga steeds makkelijker gaten in de boot boren. Puntje van aandacht...
Uiteindelijk komt er een Festool Rotex schuurmachine aan boord met stofzuiger om het teak op te schuren. Hiermee wordt de kit op hoogte van het hout geschuurd en krijgt het teak weer haar oorspronkelijke warme kleur. De kleur zou ik wel willen behouden zonder het dek met allerlei middelen te lijf te gaan, echter is de werkelijkheid weerbarstiger en laat ik het grijs worden.
De teakwerkzaamheden geven ook de gelegenheid om de houder voor de stuurautomaat met epoxy vast te zetten. Blokje hardhout onder de bank gemaakt nadat er in het plafond een gat was gezaagd. De expoy mengen we met schuursel waardoor er een dikkere en stevige pasta ontstaat die nog beter houdt dan alleen epoxy. Op deze manier zetten we ook de bus vast na deze opgeruwd te hebben. Zou mooi als dit nu blijft zitten en niet zoals eerder in rotweer losraakt. Het teak ziet er in ieder geval weer heel strak uit.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary
Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......
Lees verderMet moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch
Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......
Lees verderSouthwold-Getij-en een blauwe romp
Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....
Lees verderDeel deze pagina
Logboek Categorieën
- General 75
- Te water lating 7
- Motor 35
- Zeilen 258
- Binnenboord 32
- Logboek 435
- Onderhoud 100
- Statistiek 12
- Tochten 349
- Hardlopen 52
Reacties